Inburgering


Bent u aan het inburgeren?

Bent u aan het inburgeren en doet u de module Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA)? U kunt gratis een diplomawaardering aanvragen als u:  

  • inburgeringsplichtig werd op of na 1 januari 2015 en de brief Kennisgeving inburgeringsplicht heeft ontvangen van DUO; 
  • Nederlander aan het worden bent (naturalisatie); 
  • een verblijfsvergunning onbepaalde tijd heeft aangevraagd.  

Als u aan het naturaliseren bent of een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd heeft aangevraagd beslist DUO of u recht heeft op een gratis diplomawaardering. Wij vragen dit na bij DUO nadat u de aanvraag heeft ingediend.

Heeft u uw inburgeringsdiploma al behaald? Dan kunt u geen gratis diplomawaardering voor ONA meer aanvragen.

De diplomawaardering kan u helpen bij het vinden van een baan of een vervolgopleiding. Een diplomawaardering is een advies. U kunt er geen rechten aan ontlenen.


Documenten

Lees welke documenten wij nodig hebben voor een diplomawaardering.

Heeft u niet alle benodigde documenten en kunt u deze niet veilig opvragen in het land waar u de opleiding heeft gedaan? Vraag dan toch een diplomawaardering aan. Wij beoordelen of we een diplomawaardering kunnen opstellen met de documenten die u wel heeft. 

Heeft u helemaal geen documenten meer van uw opleiding? Geef dit dan aan tijdens het invullen van uw aanvraag. U moet dan extra vragen over uw opleiding beantwoorden. Wij kunnen hiermee een Indicatie Onderwijsniveau opstellen. Een Indicatie Onderwijsniveau beschrijft met welk Nederlands opleidingsniveau uw opleiding vergelijkbaar is. Dit is een inschatting, omdat u geen documenten meer heeft van uw opleiding.

Bij het invullen van de aanvraag kunt u ook vertalingen uploaden als u deze heeft. Upload altijd ook een kopie van de originele documenten. Heeft u geen vertaling van de documenten? Dan hoeft u deze niet te laten maken.

Lees meer over het aanvragen van een diplomawaardering.